دردهای مزمن

دردهای مزمن هم قابل کنترل هستند

لادن سلطانی – روزنامه اصفهان امروز

 

بسیاری از دردهای مزمن با دستان توانای پزشکان فوق تخصص درد با هزینه ای بسیار کمتر از جراحی درمان می شوند. درد، واژه و یا بهتر بگوییم حسی است که همه ما بارها آن را در هر یک از اعضای بدن تجربه کرده ایم. گاهی آنقدر شدید است که تحملش ممکن نیست و گاهی می توان آن را با یک مسکن و آرامش بخش تسکین داد. البته تضمینی نیست که دیگر به سراغ‌مان نیاید. دانش پزشکی از دیرباز به دنبال راه های کاهش و درمان انواع دردها بوده و هست که بیشتر در زمینه کشف دارو موفق بوده است. البته چند سالی است که پای رشته فوق تخصصی به میان آمده است که در درمان انواع دردها و کاهش هزینه های درمانی بسیار موثر است و ایران نیز از این موفقیت بی نصیب نیست. رشته فوق تخصصی درد، رشته جدیدی است که شاید به گوش همه افراد آشنا نباشد اما بسیاری از بیماران برای درمان بیماری شان به نتیجه های مطلوبی رسیده اند. علت این که افراد کمتر با این رشته فوق تخصصی آشنایی دارند آن است که تعداد کلینیک ها و پزشکانی که در این زمینه فعالند در سراسر ایران بسیار محدود است و ما قصد داریم در گزارشات متعدد زمینه آشنایی افراد با این تخصص و کاربرد آن را در درمان دردهای مزمن فراهم کنیم. بنابراین مصاحبه ای با دکتر نوید ابوالاحرار فوق تخصص درد و مدیر کلینیک درد چند تخصصی آسا در تهران ترتیب دادیم:

-آقای دکتر فوق تخصص درد از چه زمانی وارد ایران شده است؟

رشته فلوشیپ فوق تخصصی درد از سال ۸۸ در دانشگاه تهران راه اندازی شد و نحوه ورود به این رشته این گونه است که علاقمندان این رشته پس از گذراندن دوره پزشکی عمومی و تخصص بیهوشی وارد رشته فوق تخصص درد می شوند. در ایران تعداد پزشکانی که این دوره را گذرانده اند تقریباً ۴۰ نفر است و آنها در شهرهای شیراز، بندرعباس، گنبد، تبریز، اردبیل و تهران فعالند که البته به غیر از تهران که دارای دو کلینیک درد است در شهرهای دیگر پزشکان در مطب بیماران خود را مداوا می کنند.

– فوق تخصص درد چه درمانی را دنبال می کند و برای چه دردهایی کاربرد دارد؟

این رشته، نخست درمان دارویی ترکیبی و درصورت نیاز درمان مداخله ای را دنبال می کند. درمان مداخله ای، درمانی است که با سوزن و تزریق ترکیبی از داروهای بی حسی موضعی و ضدالتهابی انجام می شود. در کلینیک درد، همه دردهای مزمن درمان می شود. ۸۰ تا ۹۰ درصد درمان ها مربوط به انواع سردرد، دردهای گردن، دردهای مفاصل و بیماری های آسیب عصب به خاطر بیماری زونا و نیز آسیب عصبهای بین دنده ای و … هستند.

-فوق تخصص درد در مورد بیماری سرطان چه روشی را پیش گرفته است؟

یکی از شایع ترین انواع سرطان ها، سرطان های احشا ناحیه شکم است. سرطان های احشا داخل شکمی، سلول های عصبی ناحیه بالای شکم را درگیر می کند و باعث درد در این قسمت می شود. قبلاً برای درمان این بیماری شکم را باز می کردند و عصب را می بریدند. اما پزشکان فوق تخصص درد، برای این درمان جایی را باز نمی کنند؛ بلکه پوست را بی حس کرده و به وسیله یک سوزن زیر راهنمایی اشعه ایکس به محل مورد نظر دسترسی پیدا میکنندو سپس با تزریق دارو و یا سوزاندن این شبکه عصبی که باعث تخریب شبکه می شود درد را کاهش میدهند. در درمان به روش جراحی باز بیمار بی هوش کامل و سپس بستری می شد اما در روش جدید بی حسی موضوعی انجام و بیمار یک تا ۲ ساعت پس از درمان مرخص می شود.

– فوق تخصص درد بیمارهای مفصلی و درد زانو را چگونه درمان می کند؟

آسیب دیسک، بیماری های مفاصل، شکستگی ها و دردهایی که بعد از عمل جراحی موجب ناراحتی بیماران می شوند مثل چسبندگی فضای نخاع از طریق این تخصص قابل درمان هستند. درخصوص درد آرتروز زانو باید گفت ۷۰ تا ۸۰ درصد مردم با افزایش سن به خاطر تحلیل غضروف ها دچار این درد می شوند تا کنون تمام درمان ها جنبه تسکینی داشته است و فرد بعد از مدتی به فعالیت و راه رفتن ادامه می دهد که البته نقطه آسیب دیده بدتر می شود. در مراحل بعد جراح ارتوپد مجبور به تعویض مفصل زانو و استفاده از مفصل مصنوعی می شود که هم مشکلات ناشی از عمل جراحی و هم هزینه سنگینی را به همراه دارد. اما در کلینیک درد، تزریق پلاسما به داخل مفصل انجام میگیرد و باعث می شود غضروف مفصلی آسیب دیده تا حدودی ترمیم شود،

میزان حرکت بهتر شده و درد بیمار کاهش یابد.

– فوق تخصص درد برای درمان ام اس هم روشی دارد؟

این رشته در واقع با حداقل تهاجم به بدن به درمان بیماری ها می پردازد اما در مورد بیماری ام اس که مجموعه‌ای از اختلالات را برای بیمار به همراه دارد باید گفت نمی توان از این طریق درمانی ارایه داد البته برخی از علایم و دردها مثل درد مفاصل، سردرد و اختلالات گوارشی و … که بیمار مبتلا به ام اس دچار هستند را می توان تا حدودی کاهش داد.

 

 

کلمات کلیدی: کلینیک درد، فوق تخصص درد، فلوشیپ درد، درد مزمن، کمردرد، دیسک کمر، درمان غیرجراحی دیسک کمر، اپیدورال، استرویید، تزریق استرویید اپیدورال، آرتروز زانو، درد زانو