درمان های زانو درد

تزریق پلاسما و اوزون برای درمان آرتروز زانو

دکتر نوید ابوالاحرار

متخصص آنستزیولوژی، فلوشیپ فوق تخصصی درد

یکی از جدیدترین روش های درمانی پیشنهاد شده برای آرتروز مفاصل بزرگ به ویژه زانوها، تزریق پلاسمای سرشار از پلاکت یا همان پی آر پی (PRP) است.

تاثیر درمانی این روش، مشابه اثر پلاکت ها در انعقاد خون و آغاز روند ترمیم بافتی میباشد. پلاکت ها به دنبال آسیب بافتی در محل آسیب تجمع پیدا کرده با فراخواندن سایر سلولهای التهابی آغازگر روند ترمیم بافتی هستند. در مطالعات متعدد انجام گرفته مشاهده شده است که در موارد متوسط تا شدید آرتروز مفصل زانو، با تزریق یک تا چهار نوبت از پلاسمای بدست آمده از خون سانتریفیوژ شده بیمار، درد و ناتوانی حرکتی بیمار به میزان ۷۱ تا ۸۴ درصد کاهش یافته و میزان رضایتمندی بیماران نیز بالای ۹۰ درصد بوده است.[۱]،[۲]

در این روش درمانی ابتدا در حدود ۳۰ میلی لیتر از خون بیمار به وسیله سرنگ متصل به کیسه خون یا لوله استریل گرفته شده و سپس در داخل دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرد.

پس از مراحل آماده سازی پلاکت ها و فعال سازی به کمک ترکیبات فعال کننده، ۵ میلی لیتر پلاسمای سرشار از پلاکت (PRP) بدست آمده، به داخل هریک از مفاصل زانو تزریق میگردد؛ و با انجام چند حرکت خم و راست کردن زانو، به پخش شدن بهتر پلاسمای تزریق شده کمک میشود.

بلافاصله پس از تزریق به علت اثرات روان کننده پلاسمای تزریق شده، بیمار کاهش قابل ملاحظه در میزان درد را احساس میکند. در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از تزریق احتمال افزایش درد در محل مفصل زانو وجود دارد که کاملا طبیعی است و ناشی از التهاب موضعی ایجاد شده در زانو و شروع روند ترمیم بافتی است (این افزایش درد و التهاب بافتی ممکن است ۱۰ – ۱۴ روز ادامه یابد). در این مدت در صورت درد شدید میتوان فقط از قرص استامینوفن برای کاهش درد استفاده کرد و مصرف هر گونه داروی ضدالتهابی (ایبوپروفن، ژلوفن، ایندومتاسین، آسپیرین و …) ممنوع است؛ چون روند ایجاد التهاب و ترمیم که برای درمان الزامی است را متوقف میکند.

[۱] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21403592

[۲] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21831567